Het Kandidatentoernooi 2020 (2)

Het vrijgezellen feestje van Magnus. No Milk Today.

De vraag aan Magnus wie er op zijn trouwfeestje mag komen werd tijdens de analyse niet beantwoord op het vrijgezellen feestje dan? Werd er nog gevraagd maar helaas geen antwoord. De humor van de heren is ver te zoeken en erg melig. Het is bijna melkig!

Of melk nu gezond is of niet, het blijft een discussiepunt. Na deze zet is het weer business as usual. The Milk business? Magnus, do you drink milk? Vragen die in een lhbt vriendelijk weekblad thuishoren en worden gesponsord door Linda.

Er is sprake van een hetze tegen Anish. Er schijnt een Franse groep schakers te zijn die bij remise of verlies van Giri elkaar ‘lachende Smiley’s zenden, met storende teksten. Och, laat ze, jarenlang hebben ze gewacht op een opvolger van De la Bourdonnais en Philidor.

De 4de ronde 4 remises, in de 5de ronde 3 remises en verlies voor Wang tegen Nepomniachtchi. Giri speelde met wit tegen Caruana, stond huizenhoog gewonnen maar liet het voordeel door de vingers glippen. Giri is niet in de beste vorm van zijn leven want na de opening staat hij zelfs met zwart beter, maar kan het voordeel helaas niet verzilveren.

Alekseenko speelt in de 5de ronde tegen Maxime Vachier-Lagrave een bloedstollende partij. Alles erop en eraan. Een torenoffer op g6 en een tegenoffer op c3. Maxime had tot en met de 15de zet tegen Carlsen dezelfde stelling op het bord gehad en speelde toen Lf8, maar speelt nu g6. De computer van Maxime had het allemaal gezien.

Maxime heeft een sprekende computer want hij kon zich niet goed meer herinneren wat de computer had gezegd. Hij kon zich niet alle varianten van de analyse herinneren maar “the normal outcome was a draw”.

In de 6de ronde is Grischuk zoals gebruikelijk weer in tijdnood heeft nog zo’n 2 minuten voor 10 zetten, maar maakt desalniettemin remise, Ding verliest van Nepomniachtchi. Ding kwam niet naar de persconferentie en liet Nepomniachtchi alleen analyseren.

En Giri speelde door, in een stelling die door iedereen een “dead drawn position” werd genoemd. Alekseenko ruilde Dames en groef daarmee zijn eigen graf. De partij duurde 98 zetten en Giri was erg tevreden met zijn punt.

De stand is Nepomniachtchi 4 ½ uit 6, Vachier-Lagrave 3 ½, Caruana, Wang, Grischuk en Giri 3, Alekseenko en Ding 2 ptn.

Heren nog 8 ronden te gaan en de redactie wenst jullie een prettige quarantaine.