De Oude Meesters

Er is altijd een grote rivaliteit geweest tussen de Franse en Engelse schakers. In 19de eeuw was London het episch centrum van de schaakwereld volgens de Engelse schakers en Parijs volgens de Franse schakers. Daarom werd Philidor in 1790 uitgenodigd om in London te komen spelen.

Het was een roerige tijd in Parijs en er werd een negatief reisadvies uitgebracht voor heel Frankrijk. De guillotine was nog maar net verwijderd van het place de Revolution (nu: place de la Concorde). Het zijn partijen met een voorgift en Philidor sloeg met zwart de eerste zet over en de pion op f7 ontbrak. Wanneer Philidor wit had, speelde hij zonder het paard op b1 of de toren op a1. Er zijn zelfs blindpartijen bekend met voorgift.

Wanneer je vader Louis Gatien Le Breton Comte des Chapelles heet, je moeder Marie Françoise Geneviève d’Hémeric des Cartouzières en je voornaam Alexander is, dan heb je alles mee om uit te blinken in allerlei spelletjes.

De sterkste schaker ter wereld, volgens George Walker, van 1800 tot 1820, geboren in 1780, overleden in 1847, leerde schaken in 4 dagen en speelde alleen met een voorgift. Dat wil zeggen hij voelde zichzelf zo goed dat hij de tegenstander een voordeel gaf. Meestal speelde hij met zwart een pion minder (f7) en mocht wit 2 zetten achter elkaar doen. Een citaat uit het stuk dat George Walker schreef in 1850.

“I acquired chess,” said he to us, in the presence of fifty amateurs, “in four days! I learned the moves, played with Bernard, who had succeeded Philidor as the sovereign of the board; lost the first day, the second, the third, and beat him even-handed on the fourth; since which time I have never advanced or receded. Chess to me has been, and is, a single idea, which, once acquired, cannot be displaced from its throne, while the intellect remains unimpaired by sickness or age.”

Helaas zijn er weinig partijen bekend van deze “wereldkampioen” wel is bekend dat hij schaakleraar was van Lodewijk de 16de en trainer van o.a. De La Bourdonnais (1821). Hier een fragment.

Louis Charles Mahé de la Bourdonnais ( La Réunion 1795 – London 1840 ) De la Bourdonnais was een sterk schaak speler die op latere leeftijd heeft leren schaken. Geboren op La Réunion, een eiland in Indische oceaan ten oosten van Madagaskar, toog naar Parijs op 18 jarige leeftijd. Het familie kapitaal raakte hij snel kwijt door een verkeerde investering. Ook toen waren er al aardige mensen die grond verkochten waar men helemaal niets mee kon.

Gedwongen om zijn geld te verdienen werd de la Bourdonnais professioneel schaker en werd al snel de sterkste speler ter wereld genoemd. De schaakwereld was klein. Hij speelde voor geld en drank in het beroemde cafe de la Regence. In de voetsporen van zijn grote voorganger Philidor dichtte hij de pionnen een grote waarde toe.

De La Bourdonnais speelde in London een tweekamp tegen A. McDonnell. Tussen juni 1834 en oktober 1835 speelden de heren 85 partijen in de Westminster Chessclub. Dit verdeeld over 6 matches. De La Bourdonnais won de eerste (17-3), derde (6-5), vierde (8-3) en vijfde (7-4) match.

Voor de volledigheid McDonnell won de tweede match met 5-4 en in de eerste partij van de derde match introduceerde hij in het Koningsgambiet na 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 g5 4.Lc4 g4 de zet 5.Pc3. Laat het paard op f3 slaan, we kennen deze variant als het McDonnell gambiet.

McDonnell leed aan ernstige nierziekte en overleed op 15 september 1835 tijdens de zesde match met de tussenstand 5-4 in het voordeel van De La Bourdonnais.

De La Bourdonnais overleed in 1840 straatarm in London. George Walker, die daar toevallig in de buurt liep, zorgde ervoor dat hij begraven werd vlakbij zijn oude rivaal op het Kensal Green Cemetery in London.

Ook Chessbomb heeft de oude meesters weer omarmd. Elke dag wordt er een partij op de site gezet van de match tussen Morphy en Anderssen, gespeeld te Parijs in 1858. De tussenstand is 3 ½ – 1 ½, in het voordeel van Morphy en we kijken al uit naar de partij van morgen of is het een rustdag.

Heren een prettig weekend.