Blog

Een toernooi van een totaal andere orde is het DKR. De organisatie heeft besloten om het toernooi in ieder geval tot 6 april stil te leggen. Gezien de ontwikkelingen zou het allemaal wel langer kunnen gaan duren. In afwachting kijken we naar wat fragmenten uit de eerste 5 ronden.

In de 1ste ronde wordt er op rating ingedeeld. Dat wil zeggen, de lijst met deelnemers wordt in twee geknipt en bij een aantal van 40 deelnemers speelt de speler met de hoogste rating tegen nummer 21 van de ratinglijst, 2 tegen 22 enz. Men zou kunnen denken dat de sterkere spelers een gemakkelijke ronde hebben. Niets is minder waar. Kijk hoe zwart in onderstaande partij een paar voorzetten mist.

Helaas zijn de partijen van de 2de ronde niet beschikbaar dat is jammer want er werd verschrikkelijk geblunderd en humor is en blijft een wezenlijk onderdeel van het spel.

De vraag hoe iemand aan zijn 100% score komt is eigenlijk niet relevant. Op de site van s.v. Eeuwig Schaak uit Rucphen staat het duidelijker. Alik Tikranian maakt zijn favorietenrol helemaal waar. Foto erbij en het adres van zijn fanclub. In de 3de ronde speelt de koploper met vuur en met wit.

Wit is met een blauw oog weggekomen. Opvallend is wel de zetkeuze, verdedigen in plaats van aanvallen. Concentratie en de tegenstander ziet ook niet alles. Vertrouwen in de stelling hebben die men na zo’n paar uur op het bord heeft staan en vechten.

In onderstaand diagram staat zwart beter. Wit besluit om de Dame buitenspel te zetten met de opmerking: ”Ja, toen was de stelling al…. bedenkelijk”. De door de redactie voorgestelde zet is een vervelend zetje, maar zwart moet er op reageren.

Van regeringswegen is bepaald dat evenementen waarvoor een vergunning nodig was of is, niet doorgaan vanwege het Corona-virus, in elk geval tot 1 juni. De Horeca blijft gesloten tot nader order, de redactie voorziet weken, misschien wel maanden waarin er niet geschaakt kan worden.

Er zijn verenigingen die schaaktoernooien op de computer organiseren. Men kan dan inschrijven en op de afgesproken tijd beginnen de 5 of 10 minuten potjes. De verenigingen Keres en KiNG doen dit. Hoe ze het doen met 160 man, een toernooi van 4 uur, met live commentaar, men schaakt en heeft er plezier in.

Heren misschien zouden we een Rapid toernooi via het internet kunnen organiseren. Is er toch nog vermaak in deze duistere dagen, een prettige week.