Het kandidatentoernooi 2020 (1)

In een tijd waar handen schudden uit den boze is, en zelfs Kramnik een mening heeft over het doorgaan van dit evenement, worden de kandidaten matches gespeeld. Op de officiële site staat Radjabov’s geknipte en geplakte foto nog bij de deelnemers. Helaas doet hij niet mee, Maxime Vacher Lagrave is zijn vervanger.

Jekatarinaburg 17 maart 2020 de eerste ronde. Een goed begin is het halve werk. Voorbereiding is het sleutelwoord vandaag de dag en de heren doen dat dan ook. Er komen stellingen op het bord waar de tegenstander zeeën van tijd verbruikt om de juiste voortzetting te vinden. De witspeler, die alles heeft voorbereidt heeft na 10 zetten meer tijd dan bij het begin van de partij.

Alles is relatief zo ook het tijd verbruik. Na de opening wijkt de tegenstander af van de voorbereiding. Deze zet had de wit speler totaal over het hoofd gezien of afgedaan als niet relevant, en alles is weer in balans behalve de stelling. Op de 13de zet komt wit met een nieuwtje, dat waarschijnlijk niet voor herhaling vatbaar zal zijn, zwart reageert klassiek met een pionzet in het centrum en verdedigt een paard op c4.

Het mooie van partijen via het internet volgen is dat men het kan doen met het commentaar van sterke spelers. In de 3de ronde waren Carlsen en Alireza gast. Beiden via video conference en ze gaven wat zinnige varianten bij de zetten van de gespeelde partijen. Magnus what do you think about the game of Giri? Draw! Do you think his tournement is already lost? No, anything can happen.

In die 3de ronde speelde Ding tegen Caruana. Ding heeft zich goed voorbereid en volgens de redactie vergiste hij zich die dag in tegenstander. Ding speelde een opening die Giri ook een paar keer heeft gespeeld met voorspelbaar resultaat. Ding haalt alles uit de kast en dwingt de gedoodverfde uitdager tot opgave.

De eerste drie ronden zijn gespeeld en het veld van deelnemers zit, wat de score betreft, nog dicht bij elkaar, 1 punt verschil tussen de eerste en de laatste plaats. Spannend. Zaterdag speelt Ding met wit tegen Giri en iedereen is benieuwd naar zijn openingskeuze.

Heren nog 11 ronden te gaan, een prettig weekend.