De Zaterdageditie 2020

Laatst las ik een artikel met de kop “Tovenaars als Doebov en Shirov geven toernooi glans”. Shirov was met een j geschreven maar ik nam aan dat men dezelfde bedoelde. Hij speelde in 2011 voor de laatste maal in het Tata steel toernooi. De dag dat we het Tata Steel bezochten speelde Shirov “El Mattador” tegen Grischuk en won.

De partijen die deze kop zouden moeten onderbouwen waren nou net niet de partijen die de geniale gekte van de heren illustreerden en die de redactie in gedachten had. Het partijgedeelte was een gemiste kans, van Shirov om samen met Carlsen in 2010 het Corus toernooi winnend af te sluiten.

Toeval wil dat Carlsen, die voor de eerste keer meedeed, in de A-groep van het Corus toernooi, in 2007 gedeeld met Shirov laatste werd in dat jaar. Andere tijden schaak en grofweg slechts een decennium geleden.

Vandaar hier een partij van een 17-jarige geweldenaar, deze partij heeft al een keer op de site van een andere schaakvereniging gestaan, maar daar werd de partij niet op zijn waarde geschat en van de site gehaald.

Anno 2020 is de grote “make over” bijna compleet. Gesoigneerde schakers met sponsorlogo’s op het colbert en op de polo, kapper en manicure in de analyse ruimte, sauna en massage voor en na de partij, verwerking van de partij in het krachthonk.

Laatst heeft er, in Nederland, een schaak-boks toernooi plaats gevonden. 3 minuten schaken en 3 minuten boksen. De partijen gaan over 3 ronden. De deelnemers kwamen hoofdzakelijk uit oost Europa want daar wordt deze variant van het schaakspel gepraktiseerd.

Een denksport variant van de Triatlon als een volwaardige olympische sport. Schaken, Darten en Biljarten lijken de redactie dan de uitgesproken “sporten”.

Nou nog een goede gelegenheid waar we deze tak van de sport als een volwassen bezigheid kunnen etaleren.

Ik geef jullie eea ter overweging.

De redactie.