De Zaterdageditie Boris en Judith

Nederland heeft een lange traditie in het organiseren van schaaktoernooien. Denk daarbij aan het Niemeijer toernooi later Koop Tjuchem Schaaktoernooi, het Donner Memorial en het Fontys om maar een paar grote toernooien te noemen.

In Groningen wordt nog jaarlijks, rond de kerst, het Gronings Schaakfestival georganiseerd, maar het Donner memorial en het Fontys zijn ter zielen gegaan. Kleine toernooien, lees regionaal, worden ook niet meer georganiseerd bij gebrek aan belangstelling.

Het Hoogovens schaaktoernooi is door de jaren heen van naam veranderd. Later werd het Corus en nu heet het Tata Steel Chess Toernooi. De toernooi opzet is hetzelfde gebleven. 13 ronden strijd en twee rustdagen verdeeld over twee weken plus een dag, schaken in Wijk aan Zee.

In 1996 werden het hele jaar door schaaktoernooien georganiseerd, de schaak kalender was overvol. Het begin van het jaar het Hoogovens. Dinsdag 23 januari was het koud, het vroor en er stond een stevige wind. We besloten, omdat we te vroeg in Wijk aan Zee waren, een strandwandeling te maken. Bij de duinovergang kwamen we Boris en consorten tegen. Die middag zou hij tegen Shirov spelen.

Die hielden het voor gezien en gingen terug naar het spelers hotel. Wij, helden die we waren, keerden ook terug op onze schreden en gingen aan de warme chocolademelk, want het was te vroeg voor erwtensoep. In de speelzaal was het druk en de partijen begonnen om 13.30 uur.                       

In de database tot en met 2016 hebben Shirov en Gelfand 74 partijen tegen elkaar gespeeld de stand is + 6 in het voordeel van Shirov.

Maandag 21 oktober was een sombere werkdag. Nou is maandag toch al zo’n dag die ze eigenlijk uit de werkweek moeten halen. Die ochtend hadden we een cursus in congrescentrum hotel Boschoord te Oisterwijk. Pensioenen en “leven” producten, let wel we hebben het over verzekeringen, om 12 uur een gezamenlijke maaltijd.

Na de maaltijd stonden Judith en haar zus bij de receptie en wachtte op haar taxi. Een paar jaar ervoor had ze tegen Kasparov gespeeld, op zichzelf niet bijzonder maar er was wat mis met die partij. Zwart staat beter maar verliest de concentratie…

Kasparov speelt zijn Paard van d7 naar c5 en laat het los. Ziet dan dat de zet na Loper c6 de kwaliteit of een stuk verliest, pakt het Paard weer op en zet het op f8. Scheidsrechter is getuige van het voorval evenals een cameraploeg die het hele voorval vastlegt. De beelden zijn heel de wereld over gegaan. Schandalig maar als wereldkampioen kun je jezelf dit soort dingen kennelijk permitteren, want er wordt niet ingegrepen. het verweer….maar scheids ik had de klok nog niet ingedrukt.

Die middag speelde Judith tegen Shirov.

Shirov en Polgar speelden, volgens de database van 2016, in totaal 36 partijen tegen elkaar de stand is + 4 in het voordeel van Shirov. Polgar is in 2015 gestopt met professioneel schaak. Veel toernooien worden niet meer georganiseerd en dat is jammer. De redactie stelt voor om wat oude ter ziele gegane toernooi vormen te bekijken en ze proberen nieuw leven in te blazen.

Heren een prettig weekend.